Tatarcık görülen mekanda mutlaka tatarcık ilaçlama yapılması gerekir. Çünkü tatarcık çok tehlikeli bir sinek türüdür. Çift kanatlılar arasında en zararlı olan sineklerden birisi tatarcıktır. Gün boyu karanlık yerlerde saklanan bu sinekler gece aktif olurlar. İnsanları can acıtacak şekilde ısıran ve kanını emen bu sinekler, kan emerek birçok hastalığın bulaşmasına neden olurlar. Türkiye’de görülen en tehlikeli haşerelerden olan tatarcık ilaçlama yapılarak kontrol altına alınmalıdır.

Tatarcık sineği 2-5 mm boyunda, uzun bacakları olan, hareket etmezken kanatlarını V şeklinde tutan, sokacağı insana yaklaşırken çevresinde zıplayarak yaklaşan bir haşere türüdür. Bu sineklerin kanatları dahil tüm vücutları kıllarla kaplıdır. Kan emerek beslendiği için kan yolu ile bulaşan pekçok hastalığın mikrobunu taşır ve insanlara bulaşmasına neden olur. Tatarcıktan bulaşan en tehlikeli hastalıklardan birisi şark çıbanıdır. Tatarcık ısırmasından sonra kaşıntı ile başlayan şark çıbanı daha sonra vücutta büyük bir yara  çıkmasına neden olan bir hastalıktır. Tatarcık görüldüğü anda önlem almak gerekir. Zira şark çıbanından başka tatarcık humması, bağırsak hastalıkları, viral hastalıklar, tavuk hastalığı ve ateşli bazı hastalıklar tatarcık sokması sonucu gelişir. Önlem olarak mutlaka tatarcık ilaçlama yapılmalı, bu haşerenin yok olması sağlanmalıdır. Evlerde özellikle duvar köşeleri, tavanlar, yıkanmayan yerler ve banyolar mutlaka ilaçlanmalıdır. Ayrıca önlem olarak yaz aylarında pencerelere sineklik takılmalı, sineğin evlere giriş yolları tümüyle kapatılmalıdır.

Erkek ve dişi tatarcıklar enerji ihtiyaçlarını çiçeklerden karşılarlar. Dişi tatarcık yumurtasını geliştirmek için insan ve hayvanların kanını emer. Dişi sinekler, kan emdikten 8-10 gün sonra nemli ve gölge bir yere 100 kadar yumurta bırakırlar. Bir tane dişi sinek tarafından 100 yumurta bırakılması bu canlıların ne kadar hızlı çoğaldıklarını göstermektedir. Evlerde ya da işyerlerinde görüldükleri anda önlem alınmazsa sayıları çok fazla artarak ortamı istila edebilirler. Yumurtadan çıkan larvalar 40 ila 50 gün arasında ergin sinek haline gelirler. Çok tehlikeli bir sinek türü olan tatarcık ile mücadele etkili ve kesin çözüm sağlayan profesyonel yöntemler kullanılarak yapılmalıdır.  Tatarcık dış ortamda beslenen bir hayvan olduğu için evlerin ilaçlanması yetmez, sineğin üremesine neden olan alanların ilaçlanması ve bu alanların kurutulması daha önemlidir.

TIKLA ARA